Amendă de 135 de euro pentru cei care fumează pe plajă sau în parc. Legea intră în vigoare de duminică, 29 iunie, în această ţară europeană
:format(webp)/https://playtech.ro/wp-content/uploads/2025/06/cigarettes-4780548_1280.jpg)
Guvernul francez a publicat sâmbătă, în Jurnalul Oficial, un decret privind extinderea interdicției de a fuma în spații publice precum stații de autobuz, parcuri, grădini publice, plaje, precum și în apropierea bibliotecilor, piscinelor sau unităților școlare. Măsura va intra în vigoare duminică, scrie News.ro.
Amendă de 135 de euro pentru cei care fumează pe plajă, în parcuri sau staţii de autobuz
Noua reglementare are ca obiectiv principal protejarea copiilor de fumatul pasiv. Totuși, interdicția din Franta nu se aplică pe terasele cafenelelor și restaurantelor și nici nu face referire la țigaretele electronice, conform conținutului decretului.
Aplicarea efectivă a măsurii va fi detaliată printr-o hotărâre emisă de ministrul Sănătății, care va stabili cu exactitate perimetrele din jurul școlilor, bibliotecilor, facilităților sportive și instituțiilor dedicate minorilor, unde fumatul va fi interzis.
Guvernul a promis această măsură încă din decembrie 2023, iar Catherine Vautrin a confirmat, la finalul lunii mai, că aceasta va intra în vigoare începând cu 1 iulie, pe întreg teritoriul Franței.
Pentru nerespectarea interdicției este prevăzută o amendă de clasa a patra, în valoare de 135 de euro. Cu toate acestea, Ministerul Sănătății a anunțat, la sfârșitul lunii mai, că inițial se va acorda prioritate unei perioade de „pedagogie” în locul aplicării directe a sancțiunilor. În decretul publicat sâmbătă nu se menționează explicit aplicarea vreunei amenzi pentru încălcare.
„Acolo unde se află copii, tutunul trebuie să dispară”, declara Catherine Vautrin la sfârșitul lunii mai, subliniind că libertatea de a fuma „se oprește acolo unde începe dreptul copiilor de a respira un aer pur”.
Programul Național de Luptă Împotriva Tutunului, în Franţa
Extinderea zonelor fără tutun este una dintre măsurile incluse în Programul Național de Luptă Împotriva Tutunului (PNLT) 2023-2027, prezentat de fostul ministru al Sănătății, Aurélien Rousseau. Programul are ca obiectiv „să răspundă provocării unei generații fără tutun până în 2032”.
În prezent, aproximativ 1.600 de comune au participat voluntar la extinderea interdicției fumatului în spații publice — inclusiv parcuri, plaje, pârtii de schi și în jurul școlilor — stabilind aproximativ 7.000 de zone fără tutun, în cadrul unor inițiative locale susținute de Liga împotriva cancerului.
Totodată, decretul publicat sâmbătă întărește sancțiunile privind vânzarea de produse din tutun și dispozitive de vapat către minori, aceasta fiind considerată o contravenție de clasa a cincea, sancționată cu o amendă de 200 de euro.