12 mai 2025 | 09:00

Amendă de 4.000 de lei pentru șoferii români care merg așa în trafic. Când plătești sancțiunile rutiere la jumătate

AUTO
Amendă de 4.000 de lei pentru șoferii români care merg așa în trafic. Când plătești sancțiunile rutiere la jumătate

Odată cu implementarea noilor radare mobile pe trepied și creșterea valorii punctului de amendă în 2025, șoferii români se confruntă cu sancțiuni rutiere considerabil mai dure. Dacă în trecut o amendă pentru viteză era suportabilă, astăzi poate ajunge ușor la peste 4.000 de lei. În acest context, mulți conducători auto caută soluții pentru a reduce impactul financiar al sancțiunilor primite, iar una dintre cele mai importante informații este legată de posibilitatea plății amenzii la jumătate.

Codul Rutier actual permite acest lucru, dar numai în anumite condiții și în termene clare. Ignorarea acestor reguli poate duce la plata integrală, fără vreo reducere.

Când și cum poți plăti o amendă rutieră la jumătate

În 2025, punctul de amendă are o valoare de 202,5 lei , iar o sancțiune pentru viteză poate varia între 2 și 20 de puncte , adică între 405 lei și 4.050 lei . Din fericire, legea oferă o fereastră legală în care poți achita doar jumătate din sumă.

Conform Codului Rutier, ai 15 zile calendaristice pentru a plăti 50% din valoarea amenzii , termen care începe să curgă:

  • din ziua în care ai primit procesul-verbal de constatare de la polițist, sau
  • din ziua în care ai ridicat notificarea prin poștă (pentru amenzile primite acasă, cum este cazul celor emise de radarul fix sau mobil).

Această reducere nu se aplică tuturor cazurilor. Sancțiunile grave, precum:

  • conducerea sub influența alcoolului,
  • depășirea vitezei legale cu mai mult de 50 km/h,
  • refuzul de a opri la semnalul agenților,

nu beneficiază de posibilitatea achitării la jumătate. Acestea trebuie plătite integral și, în anumite situații, pot atrage și alte măsuri – precum suspendarea permisului.

Unde și prin ce metode poți achita amenda

Ai la dispoziție mai multe variante pentru a achita rapid și în siguranță amenzile rutiere:

  • Online , prin platforma ghiseul.ro. Este cea mai practică soluție – ai nevoie de datele din procesul-verbal și un card bancar. Primești dovada plății pe e-mail;
  • Prin internet banking sau transfer bancar – trebuie să completezi datele exacte ale amenzii și numărul procesului-verbal în câmpul dedicat;
  • La Poșta Română , în numerar – primești pe loc chitanță;
  • La trezorerii sau direcțiile de taxe și impozite locale – direct la ghișeu, în funcție de domiciliul persoanei amendate.

Este esențial să păstrezi dovada plății, indiferent de metoda aleasă, mai ales în cazul în care apar erori administrative sau vrei să faci o contestație.

Ce faci dacă vrei să contești amenda

Fiecare șofer are dreptul să conteste o amendă considerată incorectă. Procesul este simplu, dar trebuie respectate câteva condiții:

  • contestația se depune în instanță, în termen de 15 zile calendaristice de la primirea procesului-verbal;
  • poți solicita suspendarea executării amenzii până la pronunțarea unei hotărâri;
  • dacă ai câștig de cauză, procesul-verbal este anulat și nu mai ești obligat să plătești.

În schimb, dacă instanța respinge cererea, vei plăti amenda integral , fără a mai putea beneficia de reducerea de 50%.

OSZAR »