Americanii cer cetățenia britanică în număr record, după revenirea lui Trump la putere
:format(webp)/https://playtech.ro/wp-content/uploads/2025/05/Record-de-americani-care-cer-cetatenia-britanica-dupa-revenirea-lui-Trump-la-Casa-Alba.jpg)
În primele luni ale celui de-al doilea mandat al lui Donald Trump, tot mai mulți americani au ales să aplice pentru cetățenie britanică, declanșând un nou val de migrație politică și economică. Potrivit datelor oficiale publicate de Ministerul de Interne al Regatului Unit, perioada ianuarie-martie 2025 a înregistrat cel mai mare număr de cereri venite din SUA de când se țin evidențe – adică din 2004.
Val de cereri în plin început de mandat
Concret, 1.931 de cetățeni americani au depus cereri de obținere a cetățeniei britanice doar în primul trimestru al anului, o creștere de 12% față de trimestrul anterior. Saltul coincide cu momentul în care Donald Trump și-a început oficial al doilea mandat ca președinte al Statelor Unite, scrie CNN.
Tendința nu este una izolată. În ultimul an, peste 5.500 de americani au obținut dreptul de rezidență permanentă în Regatul Unit – o etapă premergătoare naturalizării – marcând un nou record și o creștere cu 20% față de 2023. Rezidența permanentă oferă dreptul de a trăi, munci și studia în Marea Britanie pe termen nelimitat și este, în cele mai multe cazuri, un pas obligatoriu pentru obținerea cetățeniei.
Un fenomen legat de contextul politic și fiscal
Nu este prima dată când alegerile politice din SUA provoacă un asemenea val. În 2020, în timpul primului mandat al lui Trump și în plină criză sanitară, s-a înregistrat un vârf similar. Tot atunci, peste 5.800 de americani și-au renunțat oficial la cetățenia SUA – de aproape trei ori mai mulți decât în 2019, potrivit datelor centralizate de firma Bambridge Accountants, specializată în fiscalitate transfrontalieră.
Motivațiile invocate de cei care au părăsit SUA variază de la dezamăgirea față de climatul politic la nemulțumiri legate de sistemul de impozitare. Alistair Bambridge, partener în cadrul firmei, declara pentru CNN în 2020 că mulți dintre cei care renunțau la cetățenie „deciseseră că s-au săturat de tot”, mai ales în contextul pandemiei și al tensiunilor politice interne.
Regatul Unit și Europa înăspresc condițiile
Cu toate că mulți americani caută refugiu în Europa, drumul spre o nouă viață peste Atlantic devine din ce în ce mai dificil. Premierul britanic Keir Starmer a anunțat recent că intenționează să înăsprească regulile pentru imigrația legală și să prelungească perioada de așteptare pentru obținerea cetățeniei.
Italia, la rândul ei, a schimbat recent legislația, eliminând posibilitatea obținerii cetățeniei pe baza strămoșilor din a patra generație, adică a stră-străbunicilor – o rută foarte folosită de americanii cu origini italiene.
Cu toate aceste obstacole, cifrele din 2025 arată clar că nemulțumirea unor americani față de direcția politică a țării lor îi determină să caute o altă viață – și o altă cetățenie – în Europa.