26 ian. 2025 | 18:23

Când nu mai e bună de băut apa îmbuteliată, de fapt. Ce reprezintă data de expirare inscripționată pe ambalaj

Știri social
Când nu mai e bună de băut apa îmbuteliată, de fapt. Ce reprezintă data de expirare inscripționată pe ambalaj
La ce trebuie sa fii atent pentru a sti cand apa imbuteliata nu mai e buna de baut

Apa îmbuteliată este un produs de consum foarte des întâlnit în viața de zi cu zi, dar puțini sunt cei care se întreabă ce semnificație are data de expirare inscripționată pe ambalaj. Deși ne-am obișnuiți să verificăm termenul de valabilitate al alimentelor, apa pare a fi un caz special, având în vedere că ea nu expiră propriu-zis. Totuși, este important să înțelegem ce anume se întâmplă cu apa îmbuteliată după ce trece această dată.

Ce reprezintă data de expirare a apei îmbuteliate

În primul rând, data de expirare inscripționată pe sticlele de apă se referă de fapt la ambalajul în care apa este îmbuteliată și nu la conținutul propriu-zis al apei.

Deși apa nu își schimbă compoziția chimică în timp, sticla de plastic are un termen de valabilitate, iar după acest termen poate începe să elibereze substanțe chimice în apă. Aceste substanțe provin de la materialele plastice din care este fabricată sticla și pot afecta atât gustul, cât și siguranța apei.

Specialistul Dan Vodnar explică faptul că, după expirarea termenului de valabilitate, plasticul începe să elibereze compuși chimici care, pe termen lung, pot afecta sănătatea consumatorilor.

”Apa nu expiră, dar sticlele în care se îmbuteliază au un termen limitat de valabilitate.

După expirarea termenului de valabilitate, sticlele din plastic vor elibera substanțe chimice în apa îmbuteliată, aspect care duce la modificări de gust și miros.”, a precizat medicul Dan Vodnar, profesor de Gastronomie Moleculară şi Biotehnologii alimentare, conform antena3.ro.

Riscurile consumului de apă din sticle expirate

Studiile arată că riscurile apar în special atunci când sticlele de apă sunt expuse la temperaturi ridicate sau la lumina directă a soarelui. Când sticla de plastic este ținută la temperaturi de peste 60°C, compușii chimici periculoși, precum antimoniul și clorul, pot fi eliberați în apă.

Antimoniul, de exemplu, este cunoscut pentru efectele sale dăunătoare asupra sistemului digestiv și poate provoca iritații intestinale sau alte afecțiuni.

De asemenea, dacă apa dintr-o sticlă expirată este consumată, există riscul ca aceasta să provoace disconfort gastric și chiar intoxicații alimentare.

Cum să păstrezi și să consumi apa în siguranță

Pentru a preveni riscurile menționate mai sus, este important să păstrezi apa îmbuteliată în condiții corespunzătoare.

Asociația Internațională a Apei Îmbuteliate recomandă păstrarea acesteia la temperaturi scăzute, de preferință la temperatura camerei, și evitarea expunerii directe la soare sau la substanțe chimice, precum vopseaua sau detergenții.

De asemenea, este bine să nu păstrezi apa mult timp în apropierea unor surse de poluare a aerului, întrucât plasticul este ușor permeabil și poate absorbi gaze care afectează gustul apei.

OSZAR »