27 iun. 2025 | 22:30

Concedieri la stat – cine pleacă și cine rămâne? „Ți-ai făcut treaba, eşti respectat, nu te-ntreabă nimeni ce simpatie politică ai

BANI
Concedieri la stat - cine pleacă și cine rămâne?
Cine sunt bugetarii care au mari șanse să fie concediați

Săptămâna viitoare, Guvernul va prezenta oficial planul de măsuri fiscale menit să reducă deficitul bugetar și să echilibreze situația din vistieria publică. Până vom vedea care vor fi strategiile de luptă contra cheltuielilor excesive și ce decizii se vor adopta pentru fiscalitate, mulți bugetari se tem că își vor pierde locurile de muncă.

Este posibil ca numai din administrația publică centrală să plece acasă 20% din personal, deși nu vorbim despre cifre oficiale, bătute în cuie, ci despre scenarii și posibilități.

În acest caz, conform calculelor efecutate de newsweek, dintr-un foc vorbim despre 166.000 de funcționari care ar urma să fie puși pe liber în perioada următoare.

„Dacă România are 18 milioane de locuitori, sunt cam 1.400 la fiecare instituţie guvernamentală existentă.

Numărul posturilor ocupate în instituţiile şi autorităţile publice din România era de 1.300.297, cu 33.489 mai multe, comparativ cu luna anterioară, conform datelor din decembrie anul trecut, de la Ministerul Finanţelor.

Peste 64% dintre posturile ocupate erau în administraţia publică centrală: 833.454, iar dintre acestea 616.124 erau în instituţii finanţate integral de la bugetul de stat.

„Cel puţin 20%” reduceri de personal, aşadar, în administraţia centrală, înseamnă cel puţin 166.000 de funcţionari publici mai puţin”, conform sursei citate.

Cine sunt bugetarii care ar putea rămâne șomeri?

Dacă această variantă a reformei administrației va fi pusă în aplicare sub forma discutată mai sus, persistă o întrebare – cine pleacă și cine rămâne?

Cu privire la criteriile ce ar putea fi aplicate în acest context, premierul Ilie Bolojan sugerează că angajații sectorului public care își fac treaba sunt respectați și că nu contează culoarea politică. Singurul lucru care se urmărește de la bugetari este performanța, a spus premierul, vineri.

Prin urmare, e posibil ca această regulă să se aplice când va fi nevoie de o decizie fermă și se vor selecționa angajații care vor urma să fie dați afară. Bugetarii care aduc plusvaloare și își fac treaba conform fișei postului ar putea avea toate motivele să stea liniștiți.

„Eu am spus că, fără să avem o vânătoare de vrăjitoare, pentru că nu sunt de acord cu asta şi îmi respect foarte mult colegii care sunt în sectorul public, nu putem nega nişte evidenţe. Asta nu va fi un sport, ci trebuie fi făcută analiza fiecărei instituţii, de la primăria de comună până la Guvernul României şi este adevărat că în perioada următoare vom face o analiză.

Dar nu cred neapărat că premierul trebuie să aibă şaptesprezece consilieri sau poate să aibă… nu ştiu… nouă, zece, unsprezece. (…) Nu trebuie neapărat ca un demnitar să aibă un cabinet plin. Poate să aibă un cabinet mult mai redus ca număr şi tot nu se va întâmpla nimic, dar asta arată un respect pentru oameni”, a arătat Bolojan.

În continuare, premierul a vorbit și despre vizita recentă pe care a făcut-o ANAF-ului.

„În mod evident, ca în orice activitate, unii îşi fac planul (…). Şi am întrebat dacă s-au dat nişte sancţiuni, dacă a fost cineva schimbat din funcţie. Vă asigur, că dacă ar fi nişte criterii de performanţă peste tot şi s-ar lua măsuri – ţi-ai făcut treaba, eşti respectat, nu te-ntreabă nimeni ce simpatie politică ai.

Iar dacă nu faci, nu dai rezultate, nu asiguri performanţă, eşti schimbat din funcţie – vă asigur că în multe domenii lucrurile s-ar schimba substanţial. Eu asta voi susţine în ceea ce priveşte sistemul public din România, respectându-i pe colegii care îşi fac datoria în toate serviciile publice din ţara noastră şi care, alături de cei din sectorul privat, duc această ţară în spate”, a completat premierul.

OSZAR »