09 iul. 2025 | 15:06

Din ce în ce mai mulţi români din diaspora îşi cumpără case în satele depopulate din România. Preţurile acestor locuinţe au crescut, care este secretul

Știri social
Din ce în ce mai mulţi români din diaspora îşi cumpără case în satele depopulate din România. Preţurile acestor locuinţe au crescut, care este secretul
Suceava, România (FOTO: Profimedia Images)

Tot mai mulți români plecați în străinătate se gândesc, cu nostalgie și speranță, la revenirea acasă. Însă nu în marile orașe, ci în satele tot mai pustii ale României. Acolo unde liniștea, natura și ritmul lent de viață par să promită o alternativă la agitația urbană sau la stresul vieții occidentale. Fenomenul a devenit atât de răspândit, încât a influențat chiar și piața imobiliară rurală: casele din sate izolate, odinioară considerate chilipiruri, au ajuns acum să coste zeci de mii de euro.

Românii care visează să se întoarcă acasă

Românii din diaspora povestesc pe rețelele de socializare despre visul întoarcerii la origini. Mulți și-au cumpărat deja gospodării în sate uitate de lume, visând la grădini pline de roade, animale în curte și dimineți liniștite, cu aer curat. Însă realitatea este adesea mai dură decât imaginea idilică și planurile de pe hârtie.

Un exemplu vine din satul Bătrâna, județul Hunedoara, unde mai trăiesc abia 50-60 de oameni. Un localnic povestește că majoritatea caselor disponibile au fost deja cumpărate în ultimii ani: „Acum sunt doar case de vacanță. Vara mai vin proprietarii, stau câteva zile și pleacă. Nu stă nimeni permanent.” În același timp, prețurile au crescut simțitor. Dacă în trecut astfel de locuințe se vindeau cu 3.000-5.000 de euro, acum pot ajunge la 30.000-40.000 de euro.

La Cerișor, tot în Hunedoara, o casă veche din anii ’70 s-a vândut recent cu 16.000 de euro. „E degradată. Dacă vor să locuiască acolo, noii proprietari vor avea de investit serios: instalații, acoperiș, mobilă, încălzire, totul trebuie refăcut”, explică un alt localnic, potrivit Adevărul.

„După 20 de ani în străinătate”

Chiar și așa, entuziasmul diasporei nu pare să se domolească. Pe grupurile online, români din Italia, Germania, Irlanda sau Grecia își împărtășesc speranțele: unii și-au cumpărat deja case, alții doar visează. „După 20 de ani în străinătate, ne întoarcem. Nu cu planuri mari, ci cu speranța unei vieți liniștite. Avem o afacere, deci nu depindem de sistem”, spune o femeie stabilită în apropierea Bacăului.

O altă româncă, stabilită momentan în Germania, visează la o gospodărie în Vâlcea, cu capre, găini și un ciobănesc german. „Sper să fie ultimul an aici. Vreau să mă întorc, deși nu mai am aceeași încredere ca la început”, mărturisește ea.

Dar viața la sat nu este pentru oricine. Unii români care s-au întors atrag atenția asupra realităților dure: muncă grea, lipsa serviciilor medicale și sociale, vreme capricioasă, comunități uneori ostile: „Animalele nu au concedii. Seceta, gerul, inundațiile îți pot strica tot anul”, avertizează un fost emigrant.

Altcineva punctează provocările vârstei: „Când vei avea nevoie de pensie sau sănătate, va fi greu. Să cari lemne sau să cosești iarba nu e ușor la 70 de ani”. Totuși, visul rural românesc rămâne viu. Poate nu realist în toate cazurile, dar profund legat de dorul de casă.

OSZAR »