Donald Trump a cerut desecretizarea dosarului asasinatului fostului președinte american John F Kennedy, unul dintre cele mai mari mistere ale SUA
:format(webp)/https://playtech.ro/wp-content/uploads/2025/01/Donald-Trump-a-cerut-desecretizarea-dosarului-asasinatului-fostului-presedinte-american-John-F-Kennedy.jpg)
Noul președinte al Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, a cerut desecretizarea dosarului asasinatului fostului președinte american John F Kennedy, unul dintre cele mai mari mistere ale SUA! Și nu este singurul astfel de dosar care va fi făcut public!
Donald Trump a cerut desecretizarea dosarului asasinatului fostului președinte american John F Kennedy
Un adevărat tezaur de documente guvernamentale clasificate timp de decenii, legate de unele dintre cele mai controversate asasinate din istoria modernă a Americii, inclusiv asasinarea fostului președinte John F. Kennedy, ar putea fi în sfârșit disponibil pentru public.
Președintele Donald Trump a semnat joi un ordin executiv prin care solicită declasificarea documentelor guvernamentale legate de asasinatele fostului președinte John F. Kennedy, fratelui său și candidatului la președinție Robert F. Kennedy, și a liderului mișcării pentru drepturi civile, Martin Luther King Jr. Ordinul cere, în esență, organizațiilor de securitate națională să creeze planuri pentru publicarea acestor documente.
„Mulți oameni au așteptat asta… ani de zile, decenii”
Concluziile complete ale investigațiilor guvernamentale privind cele trei asasinate au fost ascunse timp de decenii, alimentând speculații larg răspândite și împiedicând mulți americani să găsească un sentiment de încheiere. Cei trei bărbați erau personalități naționale și internaționale, iar asasinatele lor – și teoriile care le înconjoară – au devenit subiectul cărților, filmelor, controverselor și chiar al istoriei în sine.
„Mulți oameni au așteptat asta… ani de zile, decenii”, a spus Trump în momentul semnării documentelor. „Totul va fi dezvăluit”, a mai spus noul președinteal SUA. Șocul provocat de asasinarea președintelui John F. Kennedy în 1963 încă creează dispute, mai mult de jumătate de secol mai târziu.
John F. Kennedy, cunoscut atât pentru carisma sa, cât și pentru că a condus țara prin cea mai apropiată situație de un război nuclear, a fost asasinat în Dallas, Texas. A fost împușcat mortal în timp ce convoiul său prezidențial trecea pe o stradă din centrul orașului, iar el saluta spectatorii dintr-o mașină decapotabilă.
Poliția l-a arestat pe Lee Harvey Oswald la mai puțin de o oră după crimă. Dar Oswald însuși a fost ucis în direct la televizor doar două zile mai târziu, în timp ce era transferat la o închisoare din comitat. Ucigașul lui Oswald, Jack Ruby, a acționat singur, sub impulsul momentului, a concluzionat Comisia Prezidențială pentru Asasinarea Președintelui Kennedy, cunoscută sub numele de Comisia Warren. Comisia a stabilit că și Oswald a acționat singur.
Asasinarea lui Kennedy a cufundat națiunea în doliu și a zguduit-o profund, în timp ce americanii căutau răspunsuri. Sute de cărți au fost scrise și documentare produse, iar fragmente de informații continuă să iasă la iveală chiar și în prezent.
Mulți consideră munca comisiei drept o mușamalizare orchestrată de guvern, iar îndoielile legate de cine l-a ucis pe John F. Kennedy au persistat. Teoreticienii conspirației dau vina pe toți, de la Cuba – aflată în centrul crizei rachetelor nucleare – până la CIA însăși.
Teoriile despre moartea lui Kennedy – câți trăgători au fost implicați, câte gloanțe au fost trase – au devenit atât de înrădăcinate în cultura populară, încât au apărut și în serialul de comedie Seinfeld.
Martin Luther King Jr., ucis în Memphis
Martin Luther King, al cărui efort în avansarea mișcării pentru drepturile civile este onorat printr-o sărbătoare federală, a fost ucis pe balconul motelului său din Memphis, Tennessee. Predicatorul din Atlanta vizita orașul pentru a mărșălui alături de muncitorii greviști. În seara asasinatului, se pregătea să meargă la cină la casa unui pastor local.
A ieșit pe balcon pentru a vorbi cu colegii aflați în parcarea de dedesubt și a fost împușcat în față de un asasin. James Earl Ray, un fugar de 40 de ani, a mărturisit ulterior crima și a fost condamnat la 99 de ani de închisoare.
Totuși, Ray a încercat ulterior să-și retragă mărturisirea, susținând că a fost înscenat de un bărbat numit Raoul. Până la moartea sa în 1998, Ray a continuat să afirme că nu el l-a ucis pe King. Un proprietar de bar din Memphis și un fost agent FBI au susținut, de asemenea, că o figură numită Raoul a fost implicată în asasinat.
Robert F. Kennedy, ucis în Los Angeles pe 5 iunie 1968
Robert F. Kennedy nu a atins niciodată înălțimile politice ale fratelui său mai mare. Cu toate acestea, a fost la fel de iubit pentru sprijinirea drepturilor civile.
A fost procuror general în timpul administrației fratelui său și senator. A fost ucis la Los Angeles, unde participase la alegerile primare democrate din California, la doar câteva luni după ce își anunțase candidatura prezidențială.
Asasinul, Sirhan Sirhan, l-a împușcat pe Kennedy în timp ce acesta strângea mâna unui angajat al hotelului. Sirhan este încă în închisoare. Totuși, unii cred că aceleași forțe din spatele asasinării lui John F. Kennedy au fost responsabile și pentru moartea lui Robert F. Kennedy.