După ce a „divorțat” de Trump, Elon Musk vrea să înființeze „Partidul America” și promite o revoluție politică
:format(webp)/https://playtech.ro/wp-content/uploads/2025/07/Elon-Musk-pe-coperta-revistei-Time-scaled.jpg)
După o perioadă de apropiere intensă de fostul și actualul președinte al SUA, Donald Trump, Elon Musk anunță că ia în calcul formarea propriului partid politic: „Partidul America”. Decizia, anunțată pe rețeaua X (fostul Twitter), vine în urma dezacordurilor profunde legate de bugetul federal și cheltuielile publice „aberante”, după cum le numește miliardarul.
Fostul șef al Departamentului pentru Eficiență Guvernamentală (DOGE), poziție simbolică dar controversată, Musk s-a distanțat de Trump în ultimele săptămâni, criticând deschis legea bugetului propusă de administrația acestuia – lege care ar putea adăuga între 3,3 și 5 trilioane de dolari la datoria publică a Statelor Unite, potrivit estimărilor făcute de Comitetul pentru Buget Federal Responsabil și de Biroul Bugetar al Congresului.
Musk se revoltă împotriva „unipartidului democrat-republican”
Într-un mesaj postat pe X, Musk a declarat: „Dacă această lege cu cheltuieli aberante trece, Partidul America va fi înființat a doua zi. Țara noastră are nevoie de o alternativă la unipartidul democrat-republican, astfel încât oamenii să aibă cu adevărat o VOCE.”
Acest demers vine pe fondul unei dezamăgiri tot mai evidente față de establishmentul politic american, dar și al unui conflict personal cu Donald Trump. Cei doi au avut un schimb acid de replici pe rețelele sociale, iar Musk a mers până la a-l acuza pe Trump că ar apărea „în fișierele Epstein”, afirmație pe care ulterior a retractat-o cu regrete.
Totuși, Musk pare decis să continue ofensiva. Într-un alt mesaj, a criticat dur creșterea plafonului datoriei publice cu cinci trilioane de dolari: „Este evident că trăim într-o țară cu un singur partid – Partidul Porky Pig!”
Promisiuni, ambiții și un trecut plin de ezitări
Deși promite o „revoluție politică” prin înființarea unui nou partid, Elon Musk nu are voie să candideze la președinția SUA, nefiind cetățean american prin naștere – el s-a născut în Africa de Sud. În schimb, miliardarul ar putea avea o influență colosală ca susținător, finanțator și organizator politic.
Totuși, trecutul recent al lui Musk lasă loc de scepticism. Ca șef al DOGE, a promis că va reduce cheltuielile guvernamentale cu 2 trilioane de dolari, dar a revizuit ulterior cifra la 150 de miliarde. În realitate, departamentul a generat haos birocratic, a concediat peste 280.000 de angajați publici și a contribuit la destructurarea unor agenții federale, notează Mashable.
Mai mult, experiența DOGE a demonstrat că e mai ușor să creezi o instituție decât să livrezi rezultate. Cu toate acestea, Musk – al cărui patrimoniu depășește 400 de miliarde de dolari – a început deja să vorbească despre strângerea de fonduri pentru alegerile viitoare.