26 mai 2025 | 12:27

Gestul făcut de Nicuşor Dan la depunerea jurământului ca preşedinte. Emoţiile şi-au spus cuvântul. Primul discurs

News
Gestul făcut de Nicuşor Dan la depunerea jurământului ca preşedinte. Emoţiile şi-au spus cuvântul. Primul discurs

Zi de mare importanţă pentru Nicuşor Dan. Acesta a depus jurământul în plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului, marcând oficial începutul mandatului său de Preşedinte al României. Evenimentul solemn a avut loc după victoria sa în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale din 18 mai, în care l-a învins pe contracandidatul său, liderul AUR, George Simion.

Nicuşor Dan, emoţii la depunerea jurământului

Aşa cum era de aşteptat, Nicuşor Dan a avut emoţii în această zi importantă. Cu greu s-a abţinut să nu plângă, în momentul în care imnul naţional a fost intonat. Imediat după intonarea imnului, noul preşedinte s-a aşezat şi a consultat câteva foi.

Noul președinte a rostit şi semnat jurământul constituțional, cu mâna dreaptă pe Biblie și pe Constituție. Textul acestuia este prevăzut de Legea fundamentală și exprimă angajamentul solemn față de poporul român:

„Jur să-mi dăruiesc toată puterea şi priceperea pentru propăşirea spirituală şi materială a poporului român, să respect Constituţia şi legile ţării, să apăr democraţia, drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor, suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a României. Aşa să-mi ajute Dumnezeu!”.

Nicuşor Dan, emoţii la depunerea jurământului

Nicuşor Dan, emoţii la depunerea jurământului

Un detaliu amuzant a fost faptul că noul şef al statului nu a avut stilou sau pix pentru a semna actul oficial, astfel că a trebuit să împrumute un obiect de scris.

La şedinţa solemnă au fost prezenţi reprezentanţi ai Executivului, foşti preşedinţi ai României, membri ai Casei Regale, oficiali ai instituţiilor publice, europarlamentari, precum şi invitaţi de rang înalt din structurile europene, inclusiv Roxana Mînzatu, vicepreşedinte executiv şi comisar european pentru drepturi sociale, şi Iulia Ramona Chiriac, şefa Reprezentanţei Comisiei Europene la Bucureşti.

Primul discurs în Parlament

Nicușor Dan ține primul discurs în Parlament în calitate de președinte:

„Vă mulțumesc pentru dezbaterea impresionantă pe care ați avut-o în ultimele săptămâni indiferent de cauza pe care ați susținut-o. Oamenii s-au exprimat acum arătând că sunt interesați de direcția în care merge România. Societatea a arătat că este vie și puternică. Vă invit să continuați să fiți implicația cu toată forța socială pe care ați dovedit-o pentru a pune presiune pe statul românesc ca să reformeze. Vă asigur că voi fi un președinte deschis la vocea societății.

Pe termen scurt, România are o problemă a deficitului. Cheltuiești prea mult pentru că își permită. Este în interesul național ca România să aibă un guvern susținut de o majoritate parlamentară. Este interesul național ca această coaliție să facă reformele fiscale de care România are nevoie. Este în interesul național ca România să dea mesajele de stabilitate. Cer partidelor să acționeze în interesul național. Nu va fi despre trecut, este despre viitorul imediat al României.

În ceea ce privește economia, avem nevoie să stopăm marea evaziune fiscală, să reducem și eficientizăm cheltuielile statului, să avem o strategie binedefinită de dezvoltare economică, să finanțăm un sistem coerent de irigații, să simplificăm accesul la fonduri europene, să asigurăm un cadru favorabil investitorilor

In sistemul de sănătate, este nevoie de digitalizare, de o echilibrare între medicină primară și ambulatorii și spitale, de o strategie de finanțare.

În ceea ce privește educație, este nevoie să stimulăm financiar personalul didactic, este nevoie ca în întregul sistem să stimulăm gândirea critică, să corelăm învățământul cu piața muncii, să prevenim abandonul școlar.
Este nevoie ca parchetele să se concentreze pe marea corupție din societate, să reducem timpul de soluționare al dosarelor, să redefinim procedurile de promovare a magistraților, este nevoie să reflectăm la legea CCR.

În ceea ce privește mediul, este nevoie de o reformare de autorizare și control, de extinderea activității Gărzii de Mediu, de o reformă la Romsilva, preocupare pentru dezvoltarea urbană care afectează viitorul localităților noastre.

Este nevoie de simplificarea sistemului de pensii, de dezvoltarea serviciilor sociale în comunități, de dezvoltare a unui sistem de îngrijire de lungă durată și palealitivă, de eliminare obstacolelor pentru accesul femeilor la piața muncii, de combatere a violenței domesticei.

Este nevoie de consolidarea parteneriatului stragic cu SUA, participarea la NATO și la dialogul între UE și NATO, participarea activă a României la procesul de decizie în UE. Este necesară sprijinirea parcursului european al Republicii Moldova.

În ceea ce îi privește pe românii din diaspora, e nevoie să eficientizăm procedurile consulare, să creăm o structură dedicată celor care doresc să se întoarcă acasă, să reușim să predăm sistematic limba română în comunitățile de români și să reușim să asigurăm o reprezentare proporțională în Parlament pentru românii din diaspora.

Acestea sunt prioritățile pentru anii care vin. România are în România, în diaspora, în Rep. Moldova și în teritorii din jur oameni muncitori, cinstiți, are meseriași și oameni de afaceri care au dovad. Trebuie ca noi împreună să concentrăm aceste energii pentru binele comun și România la care visăm cu toții și toți împreună cu aceste resurse nu putem să nu reușim”.

ŞTIRE ÎN CURS DE ACTUALIZARE

OSZAR »