23 mai 2025 | 12:36

Google se gândește mai abitir la siguranța ta. Ce este Factory Reset Protection, de pe Android 16, cum funcționează

TEHNOLOGIE
Google se gândește mai abitir la siguranța ta. Ce este Factory Reset Protection, de pe Android 16, cum funcționează
Ce este Factory Reset Protection, de pe Android 16, cum funcționează / Foto: X

Google se pregătește să introducă o îmbunătățire majoră a sistemului de protecție împotriva resetărilor neautorizate (Factory Reset Protection – FRP) pentru telefoanele cu Android, în încercarea de a descuraja furturile și revânzarea dispozitivelor furate.

Noua funcție a fost anunțată în cadrul ediției speciale „The Android Show: I/O Edition” și va face ca telefoanele resetate neautorizat să devină practic inutilizabile până când proprietarul original este verificat, scrie Android Authority.

Factory Reset Protection, următorul pas în siguranța telefonului tău

Factory Reset Protection este o funcție existentă în Android de mai mulți ani, concepută pentru a împiedica accesul la dispozitivele furate.

Când un telefon este resetat prin metode precum meniul de recuperare sau serviciul „Find My Device”, sistemul cere utilizatorului să se autentifice cu contul Google anterior asociat sau să introducă codul PIN, parola sau modelul de blocare al ecranului.

Dacă această verificare eșuează, configurarea telefonului nu poate fi finalizată, iar dispozitivul devine inutilizabil.

Totuși, în timp, hoții au descoperit diverse metode de a ocoli acest sistem, unele bazându-se pe evitarea completă a asistentului de configurare.

De aceea, Google a adus deja în Android 15 măsuri suplimentare pentru a împiedica astfel de ocoliri: chiar dacă se evită asistentul de configurare, utilizatorii rău-intenționați nu pot adăuga un cont Google nou, nu pot seta o nouă parolă și nici instala aplicații. Mai mult, opțiunea de deblocare OEM din meniul dezvoltatorilor nu mai dezactivează FRP.

Noua măsură: resetare forțată repetată și blocarea completă a funcțiilor

În noua versiune a FRP, Google adaugă un pas suplimentar de securitate: dacă sistemul detectează o ocolire a asistentului de configurare, telefonul va solicita automat o nouă resetare din fabrică.

Măsura împiedică folosirea dispozitivului până când autentificarea este efectuată cu succes. Practic, telefonul rămâne complet blocat, nici măcar apelurile telefonice nu pot fi efectuate, până când se confirmă deținerea legală a dispozitivului.

Un dialog afișat în această nouă versiune FRP explică: „Acest dispozitiv a fost resetat, dar autentificarea a eșuat în timpul configurării. Pentru a folosi acest dispozitiv, resetați-l din nou și introduceți codul de blocare sau contul Google anterior.”

În cazul în care autentificarea continuă să eșueze, utilizatorul este blocat într-un ciclu de resetări, fără nicio posibilitate de a folosi telefonul în alt mod.

Actualizarea este așteptată să fie lansată „mai târziu în acest an”, conform Google. Deși versiunea stabilă Android 16 urmează să apară în curând, este posibil ca această funcție să fie introdusă ulterior, printr-un update trimestrial (Quarterly Platform Release – QPR).

OSZAR »