20 mai 2025 | 08:14

Localitatea din România invadată de animale periculoase. Oamenilor le e teamă să iasă din case: „Am filmat azi una în curte”

News
Localitatea din România invadată de animale periculoase. Oamenilor le e teamă să iasă din case: „Am filmat azi una în curte”
Animalele periculoase terorizeaza o localitate din Romania. Sursa: ebihoreanul.ro

Un sat liniștit din vestul României trăiește de câteva zile sub amenințarea viperelor. Mai mulți localnici din Săldăbagiu de Munte, județul Bihor, au surprins șerpi periculoși chiar în curțile și grădinile proprii. Fenomenul i-a speriat pe oameni, care cer măsuri urgente din partea autorităților.

Vipere în curți și livezi: ”Sunt mai multe în zona noastră”

Locuitorii din satul Săldăbagiu de Munte, comuna Paleu, trec prin momente de panică după ce mai multe vipere au fost observate în gospodării. Situația a fost relatată de publicația Bihoreanul, care a prezentat mărturiile localnicilor.

”Am filmat azi una în curtea casei, iar un vecin a mai găsit alta în livada de piersici. Și am auzit și de la alți oameni că s-au întâlnit cu vipere în grădini, ceea ce înseamnă că sunt mai multe în zona noastră”, a declarat un sătean, care este și consilier local în comuna Paleu.

Acesta a făcut apel public către autorități pentru dotarea comunei cu seruri antiviperin, astfel încât să se evite tragedii în cazul în care cineva va fi mușcat de șarpe.

Pericol real, dar gestionabil: ce trebuie să știm despre vipere

Deși majoritatea viperelor preferă zonele stâncoase și cu vegetație joasă, primăvara și toamna ele pot apărea și pe pajiști însorite sau în apropierea locuințelor, mai ales în zilele călduroase. În vestul țării, cea mai întâlnită specie este vipera comună (Vipera berus), dar în anumite regiuni poate apărea și vipera cu corn (Vipera ammodytes), considerată cea mai veninoasă din Europa.

Specialiștii atrag atenția că viperele nu sunt agresive în mod obișnuit și atacă doar dacă se simt în pericol sau sunt călcate accidental. Recomandarea lor este clară: să păstrăm distanța, să nu încercăm să le omorâm și să purtăm bocanci înalți în zonele cu risc. Viperele sunt protejate prin lege în România și au un rol important în ecosistem, controlând populațiile de rozătoare.

Ce trebuie făcut în caz de mușcătură

În cazul în care cineva este mușcat de viperă, este esențial să fie transportat de urgență la spital. Mișcările trebuie reduse la minimum pentru a încetini răspândirea veninului în organism. Nu se recomandă tăierea rănii sau aplicarea unor metode improvizate.

În România trăiesc trei specii de vipere, toate veninoase: Vipera berus, Vipera ammodytes și Vipera ursinii, aceasta din urmă fiind extrem de rară și pe cale de dispariție.

Autoritățile sanitare din județul Bihor nu au reacționat public încă, însă localnicii cer intervenție rapidă: ”Nu vrem să așteptăm să se întâmple o tragedie. Trebuie ser antiviperin în comună și măsuri preventive”, a transmis consilierul local.

OSZAR »