06 iul. 2025 | 21:31

Mini-autostrada așteptată de 2 ani de șoferi este aproape gata. Când se va putea circula pe primul drum expres din nord-vestul României

Știri social
Mini-autostrada așteptată de 2 ani de șoferi este aproape gata. Când se va putea circula pe primul drum expres din nord-vestul României
Imagine ilustrativă / BMW Group Press Club

Drumul expres DEx4, unul dintre cele mai așteptate proiecte de infrastructură din nord-vestul României, este la un pas de finalizare.

Lucrările care au început în toamna anului 2023 se apropie de încheiere, iar noua șosea de mare viteză urmează să fie deschisă circulației în zilele următoare.

Aceasta va conecta Autostrada Transilvania (A3) de DN1, în zona localității Tureni, și va facilita accesul spre Cluj-Napoca, contribuind la fluidizarea traficului și reducerea poluării în municipiul Turda.

Fostul deputat clujean Viorel Băltărețu a anunțat recent că partea carosabilă va fi complet finalizată până pe 6 iulie 2025, iar restul lucrărilor rămase, inclusiv marcajele rutiere, indicatoarele, parapeții și stratul final de asfalt în câteva zone, sunt în grafic.

În această săptămână, constructorii au primit și avizul pentru instalarea portalurilor de semnalizare pe A3, în zona în care autostrada se intersectează cu noul drum expres, unul dintre ultimele avize necesare pentru darea în folosință.

O investiție de peste o jumătate de miliard de lei

Noul drum expres este construit de o asociere de firme românești și spaniole, coordonată de compania Dimex 2000 SRL. Șoseaua are două benzi de circulație pe sens, fiecare cu lățimea de 3,5 metri, acostamente de 2,25 metri și un spațiu median de 3 metri echipat cu parapete de separare. Viteza maximă admisă va fi de 120 km/h.

Lungimea totală a drumului expres este de 5 kilometri, dar, prin bretelele de legătură cu DN1 și A3, infrastructura totală se va extinde la aproximativ 10 kilometri.

În plus, traseul include șapte poduri și viaducte, construite pentru a asigura un flux continuu și sigur al traficului.

Valoarea totală a investiției se ridică la peste 562 de milioane de lei (fără TVA), fonduri asigurate prin Programul Transport 2021-2027.

Finalizarea acestui drum este așteptată cu interes atât de șoferii care tranzitează regiunea, cât și de autoritățile locale, care speră că noua arteră va reduce semnificativ aglomerația și uzura infrastructurii urbane din Turda.

Beneficii pentru trafic și mediu

Odată deschis, DEx4 va prelua o parte importantă din traficul greu care străbate în prezent municipiul Turda, în special transporturile venite dinspre județele Alba și Mureș, cu destinația zona metropolitană Cluj-Napoca.

Drumul expres va permite o legătură mai directă între DN1 și Autostrada Transilvania, contribuind astfel și la creșterea mobilității regionale și a atractivității economice a zonei.

OSZAR »