27 apr. 2025 | 13:01

Moneda de 10 bani care se vinde cu peste 99.000 de lei. Românii nu înţeleg de ce valorează atât de mult

BANI
Moneda de 10 bani care se vinde cu peste 99.000 de lei. Românii nu înţeleg de ce valorează atât de mult
Moneda românească veche valorează o avere

O simplă monedă de 10 bani, aparent fără valoare, a ajuns să fie listată online cu un preț amețitor: 20.000 de euro, adică peste 99.000 de lei. Nu este însă vorba despre o monedă obișnuită, ci despre una cu o istorie impresionantă. Bătută în anul 1867, această piesă numismatică rară atrage atenția colecționarilor din întreaga lume și ridică semne de întrebare în rândul românilor care nu înțeleg cum poate ajunge un obiect atât de mic la un asemenea preț.

Moneda veche de 150 de ani care valorează o avere

Moneda de 10 bani din 1867 este una dintre primele emisiuni monetare ale României moderne, realizată într-o perioadă de mari transformări politice și economice. Fabricată din bronz și având detalii ornamentale fine, această monedă nu impresionează doar prin vechime, ci și prin raritate și starea excepțională de conservare, două criterii esențiale care influențează valoarea pieselor numismatice.

În lumea colecționarilor, anumite monede ajung să valoreze sume impresionante datorită mai multor factori. În primul rând, contează anul de emisiune și numărul de exemplare existente. Cu cât o monedă este mai veche și mai rară, cu atât prețul ei crește. Starea de conservare este, de asemenea, crucială: monedele fără zgârieturi, fisuri sau urme de uzură sunt preferate și implicit mai valoroase. Un alt element important este contextul istoric: monedele emise în perioade de schimbări majore – revoluții, domnii scurte, uniri sau războaie – capătă o valoare sentimentală și istorică sporită.

Moneda de 10 bani care se vinde cu peste 99.000 de lei. Românii nu înţeleg de ce valorează atât de mult

Moneda de 10 bani din 1867

Alte monede istorice valoroase

De-a lungul timpului, multe alte monede românești au fost considerate deosebit de valoroase. De exemplu, monedele de aur de 20 de lei bătute în timpul domniei lui Carol I sau exemplarele rare din perioada interbelică pot atinge prețuri impresionante la licitații internaționale.

În a doua parte a istoriei monetare recente, un moment important a fost trecerea la leul nou. În anul 2005, România a operat o denominare a monedei naționale, prin care 10.000 de lei vechi au fost echivalați cu 1 leu nou. Acest proces a adus schimbări majore și în circulația monedelor. Piesele vechi au fost retrase treptat din uz, iar oamenii au avut posibilitatea să le schimbe la bănci într-o perioadă limitată.

Deși monedele vechi nu mai au valoare de circulație, unele dintre ele au devenit căutate de colecționari. Totuși, majoritatea monedelor comune dinainte de denominare nu au căpătat o valoare ridicată, fiind produse în tiraje foarte mari. Doar exemplarele rare, emise în cantități mici sau cu erori de fabricație, au ajuns să se vândă la prețuri de sute sau chiar mii de euro.

Astfel, o monedă aparent banală, cum este cea de 10 bani din 1867, poate deveni o comoară pentru cineva care cunoaște adevărata sa valoare. În spatele fiecărei piese se află o întreagă poveste, iar pentru colecționari, aceste povești valorează uneori mai mult decât aurul.

OSZAR »