28 mai 2025 | 14:39

S-a format celulă de criză la Salina Praid. Pericol urias de prabusire. Ce măsuri iau autoritățle

Știri social
S-a format celulă de criză la Salina Praid. Pericol urias de prabusire. Ce măsuri iau autoritățle

După mai multe zile de ploi torențiale în județul Harghita, autoritățile au fost nevoite să intervină din nou, duminică, în zona Salinei Praid. Pârâul Corund, aflat în imediata apropiere a minei de sare, s-a umflat considerabil, punând în pericol funcționarea obiectivului turistic și siguranța zonei.

Situație critică la Salina Praid: Intervenție de urgență a pompierilor după noi inundații

UPDATE miercuri, 28 mai, ora 14:35. Președintele Consiliului Județean Harghita, Bíró Barna-Botond, a anunțat formarea unei celule de criză menite să reducă efectele situației de la Praid asupra comunității și a turismului local și regional. Decizia vine în contextul în care peste 80% din economia localității depinde de turism, potrivit Agerpres.

Într-un comunicat al Biroului de Presă al Consiliului Județean Harghita, Bíró Barna-Botond a subliniat că infiltrarea masivă a apei din pârâul Corund în mina de sare de la Praid a generat o situație critică, ce necesită intervenții ferme și coordonate atât din punct de vedere tehnic, cât și turistic.

”Potrivit preşedintelui, prima direcţie ţine de responsabilitatea şi competenţa Societăţii Naţionale a Sării, Salrom SA şi a Administraţiei Naţionale ‘Apele Române’, pentru analizarea măsurilor ce se impun, astfel încât autorităţile locale şi instituţiile naţionale implicate să poată acţiona prompt şi eficient.

Obiectivul imediat este reluarea activităţii de exploatare a sării în condiţii optime şi redeschiderea în condiţii de siguranţă a Salinei Praid pentru turişti.

Aceste măsuri nu pot fi implementate până când condiţiile meteorologice nu se stabilizează, iar specialiştii pot evalua în mod profesionist impactul acumulării de apă şi pot propune solutţi tehnice viabile pentru stoparea efectelor negative”, se arată în comunicatul menţionat.

”Este vital să prevenim o posibilă situaţie în care turiştii să-şi anuleze rezervările sau să evite complet Ţinutul Sării, comuna Praid şi chiar întreaga zonă a judeţului Harghita.

În acest context, am iniţiat o celulă de criză turistică, coordonată de Szabó Károly, directorul ADI Harghita, în care am apelat la specialişti şi parteneri strategici,  Fazakas Szabolcs, creatorul parcului Mini Transilvania; Trucza Adorján, fondatorul Taste of Transylvania şi expertul în marketing turistic Răzvan Pascu, ambasadorul turistic al judeţului Harghita.

Le-am solicitat acestor profesionişti să vină cu propuneri creative, concrete şi eficiente privind direcţiile de acţiune, tipurile de campanii de promovare care trebuie dezvoltate şi modul în care putem comunica, eficient şi empatic mesajul că Praid rămâne o destinaţie turistică valoroasă, chiar şi în absenţa temporară a posibilităţii de a intra în  salină”, a transmis preşedintele CJ Harghita, citat în comunicatul de presă.

– Știre inițială –

 

Trei motopompe remorcabile de mare capacitate au fost repuse în funcțiune pentru evacuarea apei acumulate în urma precipitațiilor. Două dintre acestea acționează direct în zona minei, în timp ce a treia intervine în localitatea Ocna de Jos, pentru a evacua apele pârâului Egres – un afluent al Corundului.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Harghita a anunțat că a reluat operațiunile de pompare a apei din zona Praid, după ce nivelul apei din pârâul Corund a crescut alarmant. Reprezentanții ISU au declarat pentru News.ro că situația este monitorizată permanent, iar intervenția a fost necesară pentru a evita noi infiltrări de apă în mina de sare.

„Trei motopompe remorcabile de mare capacitate sunt în funcțiune. Două operează în apropierea minei Praid, iar una în localitatea Ocna de Jos, pentru evacuarea apei din pârâul Egres”, au precizat oficialii ISU Harghita.

Intervenția vine după o perioadă de câteva zile în care motopompele nu au mai fost folosite, deoarece nivelul apei scăzuse. Însă, precipitațiile recente au reactivat pericolul, ceea ce a impus o nouă mobilizare a echipelor de intervenție.

Salina Praid rămâne închisă pentru turiști

Din cauza riscului crescut generat de infiltrarea apei în interiorul minei, Salina Praid rămâne închisă pentru vizitatori. Pe site-ul oficial al obiectivului turistic, închiderea este motivată „din motive tehnice”, fără a se oferi o dată certă pentru redeschidere.

Aceasta nu este prima oară când salina se confruntă cu astfel de probleme. În ultimele săptămâni, infiltrațiile cauzate de umflarea pârâului Corund au afectat activitatea turistică și au impus restricții de acces pentru publicul larg.

Eforturi continue pentru protejarea unei atracții turistice importante

Salina Praid reprezintă unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din județul Harghita, fiind apreciată atât pentru peisajul spectaculos, cât și pentru beneficiile terapeutice oferite de microclimatul din interiorul minei. Tocmai din acest motiv, autoritățile tratează cu maximă seriozitate fiecare semnal de alarmă și intervin rapid atunci când există riscuri.

Eforturile pompierilor și ale autorităților locale vizează nu doar protejarea structurii minei, ci și menținerea siguranței în zonă. Situația hidrologică este atent monitorizată, iar prognozele meteo vor influența direct deciziile privind continuarea sau sistarea operațiunilor de evacuare a apei.

Locuitorii și turiștii sunt rugați să evite zona afectată

Autoritățile recomandă cetățenilor și turiștilor să nu se apropie de perimetrul intervenției, din motive de siguranță. De asemenea, cei care aveau planificată o vizită la Salina Praid sunt sfătuiți să consulte site-ul oficial pentru actualizări privind redeschiderea obiectivului.

OSZAR »