Securitatea cibernetică, principala amenințare a României în 2025. Avertismentul lui Nicușor Dan pentru români și soluția
:format(webp)/https://playtech.ro/wp-content/uploads/2025/05/Securitatea-cibernetica-principala-amenintare-a-Romaniei-in-2025.-Avertismentul-lui-Nicusor-Dan-pentru-romani-si-solutia.png)
Președintele ales al României consideră că țara se confruntă cu riscuri cibernetice majore și cere o colaborare strânsă cu firmele de tehnologie și partenerii europeni.
Nicuşor Dan a declarat, joi, în cadrul evenimentului „Black Sea and Balkans Security Forum 2025”, că în opinia sa principala ameninţare actuală la adresa României este reprezentată de riscurile din domeniul securității cibernetice.
Nicușor Dan: „Principala amenințare, în momentul acesta, este securitatea cibernetică”
Acesta a răspuns unei întrebări legate de afirmațiile recente ale generalului Gheorghiță Vlad, șeful Statului Major al Apărării, care a avertizat la Digi24 asupra numeroaselor pericole generate de Federația Rusă după declanșarea războiului din Ucraina.
„Trebuie să am o discuție cu responsabilii, să am toată evaluarea pe unde suntem. Principala amenințare, în momentul acesta, este securitatea cibernetică”, a afirmat Nicuşor Dan.
Acesta a subliniat necesitatea unei evaluări precise a situației, dar și importanța cooperării cu marile companii de tehnologie, pe care le consideră esențiale în acest demers.
„Trebuie să colaborăm foarte bine cu marile firme de tehnologie, pe care, din fericire, le avem, și bineînțeles cu partenerii europeni care au aceleași îngrijorări ca şi noi legate de securitatea cibernetică şi de războiul hibrid”, a adăugat el.
Declarațiile vin într-un context în care România, ca stat membru al Uniunii Europene și al NATO, este tot mai expusă riscurilor asociate războiului hibrid și atacurilor cibernetice.
Totodată, retorica președintelui ales reflectă o aliniere la discursul occidental cu privire la amenințările venite dinspre Rusia, în special în domeniul digital, unde infrastructurile critice, sistemele bancare și administrațiile publice devin tot mai vulnerabile.
Încă nu se știe cum va fi acest lucru pus în practică
Nicuşor Dan nu a detaliat care sunt pașii concreți pe care îi va propune sau implementa în calitate de președinte, dar a lăsat să se înțeleagă că subiectul va fi o prioritate imediată pentru viitorul său mandat: „Aici, din nou, este nevoie de o evaluare și mai departe, în opinia mea, fără să cunosc toate detaliile, trebuie să acționăm rapid și eficient”.
Tema securității cibernetice a devenit tot mai prezentă în discursul politic și instituțional, mai ales după multiplele alerte privind tentative de atacuri asupra sistemelor informatice guvernamentale sau ale unor companii strategice din România.
În cadrul aceluiași forum, Nicușor Dan a reiterat și faptul că, în ciuda dificultăților economice actuale, România dispune de o economie privată solidă, un aspect care ar putea sprijini reziliența digitală a țării în fața amenințărilor hibride.