Tineri, îngrijorați de confidențialitate, dar ignoră riscurile din casele inteligente, conform unui studiu
:format(webp)/https://playtech.ro/wp-content/uploads/2025/06/securitate-case-inteligente.jpg)
Un studiu Samsung realizat în aprilie 2025 pe un eșantion de peste 8.000 de tineri europeni din generațiile Millennial și Gen Z relevă că 88% dintre aceștia sunt preocupați de confidențialitatea digitală.
Cu toate acestea, atenția lor se concentrează aproape exclusiv asupra telefoanelor mobile, în timp ce dispozitivele inteligente din locuință, precum frigiderele, televizoarele sau mașinile de spălat conectate sunt ignorate din punctul de vedere al securității.
Ce a scos la iveală studiul cu pricina despre modul în care tinerii se raportează la securitatea device-urilor din casele lor
Potrivit cercetării, 49% dintre respondenți spun că se gândesc zilnic la confidențialitatea telefonului, însă doar 36% iau în considerare protejarea dispozitivelor electrocasnice inteligente, deși acestea sunt conectate la internet, colectează date și pot fi vulnerabile la atacuri cibernetice.
Doar 13% dintre cei chestionați afirmă că se simt „foarte bine informați” în ceea ce privește protecția vieții private în mediul digital, iar 64% spun că nu dețin control deplin asupra datelor personale distribuite pe diverse dispozitive. În același timp, 31% acceptă fără să citească setările implicite ale aplicațiilor, iar 67% afirmă că au nevoie de mai multă educație în privința securității digitale.
Pentru 75% dintre participanți, protejarea confidențialității este un proces stresant, iar 20% îl consideră prea complex. Cele mai afectate țări sunt Spania (88%), Grecia (87%), Franța și Italia (75%).
Cele mai mari temeri sunt de ordin financiar
Printre cele mai mari temeri se numără furtul financiar (67%), folosirea datelor personale fără consimțământ (63%) și identificarea utilizatorilor prin metadate (56%). În aceste condiții, 18% dintre tineri declară că au evitat în mod intenționat partajarea datelor între dispozitive în ultimul an.
În acest context, Samsung susține o abordare centrată pe protejarea confidențialității, prin tehnologii precum Samsung Knox, prezentă pe telefoane, televizoare și electrocasnice inteligente.
În perspectivă, compania dezvoltă Knox Matrix, o soluție care va oferi protecție în timp real pe întregul ecosistem de dispozitive, cu ajutorul blockchainului privat și criptografiei post-cuantice.
O altă componentă importantă este Knox Vault, un sistem hardware separat care stochează date sensibile (PIN-uri, parole, biometrie) chiar și în cazul unei compromiteri a sistemului principal.
Pentru 62% dintre tineri, o mai bună înțelegere a beneficiilor AI ar crește deschiderea față de acest tip de tehnologie. În același timp, 64% afirmă că ar avea mai multă încredere dacă li s-ar garanta protecția datelor personale.