19 mai 2025 | 22:28

UE ne dă locuri de muncă și ne învață meserie! Dacă ești șomer, acum e șansa ta să pui mâna pe muncă și să câștigi o pâine cinstită

BANI
UE ne dă locuri de muncă și ne învață meserie! Dacă ești șomer, acum e șansa ta să pui mâna pe muncă și să câștigi o pâine cinstită
UE ne dă locuri de muncă și ne învață meserie

Uniunea Europeană pune la dispoziția cetățenilor săi numeroase oportunități de finanțare și multiple programe de inserție pe piața muncii. Ca șomer în UE, există resurse pentru a reuși să îți găsești calea profesională care să te ajute să-ți câștigi un venit și să te bucuri de protecție socială.

De exemplu, inițiativa „Locuri de muncă pentru tineri” îi sprijină pe tinerii care nu sunt încadrați profesional și nu urmează niciun program educațional sau de formare din regiunile cu o rată a șomajului în rândul tinerilor de peste 25 %. Pentru perioada 2021-2027, această inițiativă a fost integrată în Fondul social european Plus (FSE+).

Oportunități pentru tinerii fără joburi și fără calificare

„Inițiativa pentru ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor sprijină exclusiv tinerii care nu urmează niciun program educațional , de angajare sau de formare profesională (NEET), inclusiv șomerii pe termen lung sau cei care nu sunt înregistrați ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă. Aceasta garantează că, în anumite părți ale Europei unde provocările sunt cele mai acute, tinerii pot primi sprijin specific. De obicei, YEI finanțează furnizarea de

  • ucenicii;
  • stagii de practică;
  • plasamente de muncă;
  • studii suplimentare care conduc la obținerea unei calificări”, transmie UE.

Astfel, Uniunea Europeană continuă să demonstreze, prin instrumente precum Fondul Social European Plus (FSE+), că sprijinul acordat cetățenilor săi, în special tinerilor aflați în dificultate, este o prioritate concretă și susținută. Integrarea inițiativei „Locuri de muncă pentru tineri” în FSE+ pentru perioada 2021–2027 reflectă dorința de a asigura o intervenție mai eficientă, adaptată nevoilor reale ale pieței muncii și ale categoriilor vulnerabile, cum sunt tinerii NEET.

Pentru tine, dacă te afli într-o astfel de situație — fără un loc de muncă, fără studii în curs și fără formare — există mecanisme clare de sprijin, finanțate din fonduri europene, care îți pot oferi o șansă reală la integrare profesională. Uceniciile, stagiile plătite, calificările profesionale sau sprijinul în găsirea unui loc de muncă nu sunt doar promisiuni, ci acțiuni concrete care se derulează prin intermediul autorităților și organizațiilor locale din toate statele membre, inclusiv din România.

Rata șomajului în rândul tinerilor din România este una pronunțată

De ce e important să cunoaștem faptul că avem astfel de instrumente la îndemână? Ca români, simplificarea accesului pe piața muncii pentru tineri e deosebit de importantă, fiindcă țara noastră se confruntă cu o rată crescută a șomajului.

Potrivit datelor Eurostat din decembrie 2024, România are cea mai ridicată rată a șomajului în rândul tinerilor, din întreaga UE. Astfel, rata șomajului în rândul tinerilor sub 25 de ani este calculată la 26,3% la noi în țară.

„Cifrele arată că este nevoie de o politică socială și economică la nivel național special dedicată tinerilor, care să adreseze atât problemele de abandon școlar și de calitate a învățământului, introducând măsuri de susținere financiară a elevilor și cadrelor didactice acolo unde este nevoie, cât și problemele de competențe și angajabilitate a tinerilor, adaptând programa școlară la nevoile pieței muncii.

În paralel, este nevoie și de o campanie de comunicare publică care să combată reticența angajatorilor de a recruta tineri sub 25 de ani”, se arată în Monitorul Social, un proiect al Fundației Friedrich Ebert România.

OSZAR »