Un dispozitiv revoluționar extrage apă din aer, chiar și în cea mai aridă zonă de pe Pământ. Cum ar putea schimba pericolul care ne paște
:format(webp)/https://playtech.ro/wp-content/uploads/2025/06/extractie-apa-din-aer.jpg)
Un nou dispozitiv dezvoltat de cercetătorii de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) ar putea revoluționa accesul la apă potabilă în zonele afectate de secetă severă.
Invenția, descrisă într-un studiu publicat pe 11 iunie în revista Nature Water, este capabilă să extragă apă din aer, chiar și în cele mai uscate medii, inclusiv în Valea Morții, cel mai arid loc din America de Nord și una dintre cele mai fierbinți regiuni de pe planetă, scrie Live Science.
Dispozitivul este realizat dintr-un material numit hidrogel, foarte absorbant, montat între două foi de sticlă. Noaptea, hidrogelul captează vaporii de apă din atmosferă.
Ziua, datorită unei pelicule speciale care menține geamul rece, vaporii se condensează pe suprafața internă a geamului și se transformă în apă lichidă. Aceasta este apoi colectată printr-un sistem de tuburi, fără a necesita vreo sursă de electricitate.
„Folie cu bule” high-tech pentru acces la apă oriunde
Forma inovatoare a hidrogelului, sub formă de mici domuri asemănătoare cu ambalajul tip folie cu bule, mărește suprafața de contact cu aerul și, implicit, capacitatea de absorbție a vaporilor. Aceste domuri se umflă atunci când captează umezeala și contribuie esențial la eficiența întregului sistem.
Testele desfășurate timp de o săptămână în Valea Morții au arătat că dispozitivul poate genera zilnic între 57 și 161 de mililitri de apă, adică aproximativ un sfert până la două treimi dintr-o cană. În medii cu umiditate mai mare, capacitatea de colectare este așteptată să crească semnificativ.
Potrivit reprezentanților MIT, acest sistem este mai eficient decât alte metode de extragere a apei din atmosferă testate până acum și are avantajul crucial că nu necesită energie electrică pentru funcționare.
Soluție durabilă pentru criza globală a apei
Tehnologia are potențialul de a fi utilizată în regiunile afectate de schimbările climatice, secetă extremă sau lipsa infrastructurii de distribuție a apei.
Cercetătorii estimează că, prin îmbunătățirea designului și a materialelor, volumul de apă colectat zilnic ar putea fi extins semnificativ, făcând posibilă susținerea nevoilor individuale sau ale unor comunități mici.
Într-un context, de altfel generalizat, în care peste două miliarde de oameni se confruntă cu acces limitat la surse sigure de apă, invenția MIT ar putea reprezenta, fără dar și poate, un pas important spre soluții accesibile, de durată și autonome energetic.