Vești proaste pentru Elena Udrea, chiar înainte de Paște. Primește o nouă lovitură în instanță după ce a cerut reducerea pedepsei
:format(webp)/https://playtech.ro/wp-content/uploads/2025/04/Vesti-proaste-pentru-Elena-Udrea-chiar-inainte-de-Paste.webp)
Tribunalul Prahova a decis amânarea pronunțării în cazul cererii depuse de Elena Udrea privind reducerea pedepsei din dosarul Gala Bute. Instanța, care trebuia să se pronunțe marți, 9 aprilie, a stabilit un nou termen pentru data de 29 aprilie, urmând să solicite documente suplimentare de la Ministerul Justiției și Tribunalul București, potrivit unor surse judiciare.
Fostul ministru al Turismului, aflată în prezent în detenție la Penitenciarul Târgșor, a cerut scăderea din pedeapsa de șase ani a unei perioade de aproximativ 150 de zile, reprezentând timpul petrecut în arest în Costa Rica și Bulgaria. Dosarul a fost înregistrat la Tribunalul Prahova în 20 martie și are ca obiect o contestație la executare.
Udrea vrea să i se recunoască perioada de detenție din străinătate
Conform surselor citate, Udrea solicită ca zilele în care s-a aflat în arest în afara țării să fie deduse din durata totală a pedepsei primite pentru faptele de luare de mită și abuz în serviciu în dosarul Gala Bute. Instanța a decis că este necesară completarea dosarului cu acte oficiale înainte de a lua o decizie în acest sens.
Elena Udrea a fost condamnată definitiv la șase ani de închisoare pe 7 aprilie 2022. În ziua pronunțării sentinței, ea a părăsit țara și a fost dată în urmărire internațională. A fost prinsă în aceeași zi la granița dintre Bulgaria și Grecia, în punctul de frontieră Kulata.
Extrădarea, contestațiile și cererea de revizuire
Ulterior, Udrea a fost reținută în arest preventiv în Bulgaria, până pe 10 iunie 2022, când instanțele bulgare au aprobat definitiv extrădarea sa. A fost adusă în România pe 16 iunie același an și încarcerată pentru executarea pedepsei.
Fostul ministru al Turismului a formulat mai multe demersuri legale în încercarea de a reduce sau anula pedeapsa. Contestația la executare a fost respinsă de Înalta Curte de Casație și Justiție în noiembrie 2022, iar decizia a devenit definitivă în martie 2023, după ce Udrea a contestat-o fără succes.
O nouă cerere de revizuire a fost respinsă definitiv de ÎCCJ în decembrie 2024.